Mini-chat
200

Scoala Postliceala Sanitara

Principală » 2012 » Februarie » 2 » Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic
1:42 AM
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic

Autori: Conf. Dr. Laurenţiu Şorodoc, U.M.F. "Gr. T. Popa" Iasi
Dr. Eugen Gazzi, U.M.F. "Grigore T. Popa", Iasi

Activitatea este creditata cu 6 credite EMC (echivalentul a 6 ore de educatie medicala continua). Creditele EMC se acorda numai medicilor de catre Colegiul Medicilor din Romania.


Public tinta: - cursul este indicat ca material educational medicilor din specialitatile: diabet, nutritie si boli metabolice, medicina de familie, medicina interna, medicina generala, cardiologie, nefrologie, farmacologie clinica, care sunt implicati in diagnosticare, tratamentul si monitorizarea pacientilor care asociaza hipertensiunea arteriala diabetului zaharat.
Rezumat: - Diabetul zaharat este o boala cu complicatii majore la nivelul tuturor organelor, fiind vorba de o patologie microvasculara. Prevalenta HTA in randul pacientilor diabetici este foarte mare, iar efectele combinate ale celor doua patologii se potenteaza reciproc. Se impune astfel necesitatea cunoasterii in profunzime a efectelor antihipertensivelor actuale in contextul unui pacient diabetic pentru a reduce la minim complicatiile majore ce deriva din interrelatia diabet - HTA.
Intrucat exista o mare varietate de agenti antihipertensivi pe piata, construirea schemelor de tratament pentru pacientul hipertensiv diabetic trebuie sa se faca pe baza dovezilor medicale existente in urma studiilor clinice de anvergura ale eficientei medicamentelor destinate tratarii acestui grup de pacienti.
Obiective educationale: - la sfarsitul activitatii, participantul va putea:
*** sa isi imbogateasca bagajul de cunostinte cu informatii specifice referitoare la patologia microvasculata aferenta diabetului zaharat si hipertensiunii arteriale
*** sa poata stabilii cu exactitate categoria de risc cardiovascular in care se afla fiecare pacient diabetic care i se adreseaza
*** sa cunoasca grupele majore de medicamente antihipertensive folosite in cazul pacientilor diabetici
*** sa poata redacta o schema de tratament antihipertensiv in cazul unui pacient diabetic, sa monitorizeze evolutia acestuia sub tratament si sa aduca modificarile necesare gamei de medicamente astfel incat sa se obtina cele mai bune valori tensionale posibile si sa se reduca la minim riscul complicatiilor diabetului.

Testul: - pentru acordarea creditelor EMC este necesar ca participantii la curs sa promoveze testul aferent cursului. Pentru a obtine punctajul minim pentru promovare (raspuns corect la 80% dintre intrebari) este necesar sa raspundeti corect la 12 din cele 15 intrebari.

Acreditare: Cursul "Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic" este acreditat ca material de educatie medicala continua de catre Colegiul Medicilor din Romania, iar parcurgerea lui si obtinerea punctajului de calificare la testul de verificare a cunostintelor dobandite va duce la acordarea a 6 credite EMC (echivalentul a 6 ore EMC) recunoscute de catre CMR.
Vizualizări: 501 | Adăugat de: annuka
Total comentarii : 0
avatar