Mini-chat
200

Scoala Postliceala Sanitara

Principală » 2012 » Februarie » 2 » Astmul bronsic, o afectiune tot mai frecventa in randul copiilor
1:55 AM
Astmul bronsic, o afectiune tot mai frecventa in randul copiilor
Astmul bronşic este o afecţiune inflamatorie cronică reversibilă, total sau parțial a căilor respiratorii superioare. Astmul este perceput în rândul populațiai ca o boală de plămâni, însă este impropriu spus de plămâni deoarece afectează numai căile respiratorii superioare ale organismului.

În ceea ce privește incidența astmului bronșic, acesta este tot mai des întâlnit în rândul copiilor.
” Din păcate incidența astmului bronșic a început foarte mult să crească în rândul copiilor. Factorii care au dus la creșterea incidenței astmului la copii sunt în primul rând mamele fumătoare, mamele care au fumat în timpul sarcinii și copiii care stau într-un mediu de fumători, fumatul pasiv. Apoi creșterea poluării atmosferice. Mai este incriminată și o alimentație nesatisfăcătoare a copiilor, faptul că nu mai consumă fructe și legume și sucuri naturale,” a declarat dr. Veronica Siteavu, medic specialist pneumolog, la Centrul Medical Matei Basarab în cadrul unui interviu pentru Sănătatea TV.

O persoană care suferă de astm bronșic are ca și simptome greutate în respirație , tuse persistentă, chinuitoare precum și greutate la nivelul pieptului, cunoscută în termeni medicali ca și construcție toracică. Diagnosticul de astm bronșic este stabilit după ce medicul pneumolog efectuează investigațiile necesare, investigația standard utilizată fiind spirometria. În ceea ce privește medicația antiasmatică, aceasta este stabilită tot de către medicul pneumolog.
Astmul bronşic este o afecţiune inflamatorie cronică reversibilă, total sau parțial a căilor respiratorii superioare. Astmul este perceput în rândul populațiai ca o boală de plămâni, însă este impropriu spus de plămâni deoarece afectează numai căile respiratorii superioare ale organismului. Astmul bronșic a fost studiat în profunzime începând cu 1960, dar până atunci nu s-a făcut o diferențiere clară a afecțiunilor care țin de sistemul respirator și afecțiunile specifice perechinului pulmonar. În ceea ce privește incidența astmului bronșic, acesta este tot mai des întâlnit în rândul copiilor.

” Din păcate incidența astmului bronșic a început foarte mult să crească în rândul copiilor. Factorii care au dus la creșterea incidenței astmului la copii sunt în primul rând mamele fumătoare, mamele care au fumat în timpul sarcinii și copiii care stau într-un mediu de fumători, fumatul pasiv, apoi creșterea poluării atmosferice. Mai este incriminată și o alimentație nesatisfăcătoare a copiilor, faptul că nu mai consumă fructe și legume și sucuri naturale,” a declarat dr. Veronica Siteavu, medic specialist pneumolog, la Centrul Medical Matei Basarab în cadrul unui interviu pentru Sănătatea TV.

Astmul bronșic – Cauze

Astmul bronșic este o inflamație cronică a căilor respiratorii, inflamație care apare în timp, după o expunere prelungită la un anumit alergen, infecțios, chimic sau profesional. Este cunoscut faptul că lucrătorii din domeniul morăritului, patiseriei, minier sau forestier pot dezvolta astm bronșic. Însă nu toate persoanele expuse alergenilor pot face astm, trebuie să existe și o susceptibilitatea genetică, așa zisă atopie ereditară. Persoanele care suferă de astm bronșic descriu că au avut rinite alergice, eczeme la nivelul tegumentelor, conjunctivite alergice, boli premergătoare și asociate astmului bronșic.

Astm bronșic – Semne și Simptome

Persoana care suferă de astm bronșic are ca principal simptom greutatea în respirație, fiind vorba mai exact de o greutate în expir, în a da aerul afară din plămâni. Un al doilea simptom important este tusea persistentă, chinuitoarea, slab productivă, o tuse care apare întotdeauna dimineața și trezește pacientul din somn. De asemenea pacientul cu astm se plânge de o greutate la nivelul pieptului, cunoscută în termeni medicali ca și constricție toracică.


Astm bronșic – Factorii care declanșează crizele de astm

Crizele specifice astmului bronșic sunt declanșate ca urmare a expunerii prelungite la puful de plop, la polenul unor plante, precum și la poluanții de zi cu zi. De asemenea crizele astmatice apar și în urma infecțiilor virale, a frigului, dar și a efortului intens și a statusului emoțional.

”În timpul crizelor de astm, persoanele respective nu trebuie să intre în panică. Anumiți factori emoționali declanșează și chiar intensifică criza de astm bronșic. Se recomandă calmarea pacientului, efectuarea unui inspir și expir de calitate și folosirea medicației antiasmatice. În cazul în care este vorba despre o primă criză de astm bronșic, pecientul trebuie să se adreseze unui serviciu de primiri urgențe”, a subliniat dr. Veronica Siteavu, medic specialist pneumolog.

Astm bronsic – Diagnostic și tratament

Persoana cu o tuse persistentă, cu o respirație greoaie, șuierătoare, cu un expir prelungit trebuie îndrumat către medicul specialist pneumolog . Medicul pneumolog va pune un diagnostic pozitiv în urma unor investigații care se efectuează în astfel de cazuri. Investigația standard utilizată este spirometria. ”Persoana respectivă va trebui să sufle într-un aparat și pe baza acestor parametrii, aceste probe funcționale respiratorii ne vor spune dacă este vorba despre un astm bronșic sau nu”, a specificat dr. Veronica Siteavu.

În ceea ce privește tratamentul astmului bronșic, acesta trebuie inițiat de către medicul pneumolog, deoarece medicamentația astmului bronșic s-a modificat în ultimii ani.

Astm bronșic – Complicații

Complicația cea mai de temut în cazul astmului bronșic este cronicizarea acestuia, cu o greutate în respirație zilnică, cu exacerbări care pot duce la o insuficiență respiratorie acută, cu deteriorarea severă a stării de sănătate. Lipsa oxigenului pe o perioadă lungă duce la complicații la nivelul sistemului cardiovascular.

Astm bronșic - Sfatul medicului

”O persoană diagnosticată corect trebuie să știe că un tratament bine efectuat poate duce la scăderea și chiar dispariția crizelor de astm bronșic și desfășurarea unei vieți aproape de normal . Asmaticul trebuie să-și urmeze tratamentul pentru perioada de timp care este recomandată de medicul specialist. Tratamentul trebuie efectuat cel puțin trei luni de zile chiar dacă se simte excelent,” a recomandat dr. Veronica Siteavu.
Sursa: Sanatatea TV
Vizualizări: 588 | Adăugat de: annuka
Total comentarii : 0
avatar