Mini-chat
200

Scoala Postliceala Sanitara

Catalog de fişiere

Principală » Fişiere » boli » cardiologice/cardiovasculare [ Adaugă o intrare nouă ]

Extrasistolele Ventriculare
2012-05-18, 6:21 PM
 
Extrasistolele Ventriculare
 
 
   Extrasistolele ventriculare sunt tulburari ale ritmului cardiac cu originea la nivelul ventriculelor caracterizate printr-o contractie prematura (aparuta inainte de momentul normal in care trebuie sa se manifeste).
 
   Bataile cardiace normale sunt controlate prin semnale electrice care pornesc de la nivelul nodulului sino-atrial.
 
   Nodulul sino-atrial este situat in partea de sus a atriului dreptul. flutter atrial
 
   Inima este impartita in patru camere: doua atrii in partea de sus si doua ventricule in partea de jos.
 
   Rolul atriilor este de a umple ventriculele cu sange si ventriculele propulseaza (pompeaza) sangele catre plamani si restul corpului.
 
   In mod normal impulsul electric de la nivelul nodulului sino-atrial se propaga la nivelul atriilor, apoi impulsul electric ajunge la nivelul nodulului atrio-venricular de unde prin intermediul fascicului His si retelei Purkinje este transmis ventriculelor.
   In timpul unei extrasistolele ventriculare, ventriculele se contracta prematur, inainte ca stimulul electric normal de la nodul sinoatrial sa ajunga la nivelul ventriculelor. Aceste contactii premature sunt datorate "iritabilitatii" electrice a miocardului ventricular ( cauzata de infarct miocardic, dezechilibre electrolitice, lipsa de oxigen, medicamente, etc). Imediat dupa o extrasistola ventriculara, sistemul electric al inimii se "reseteaza". Aceasta resetare determina o scurta pauza a ritmului cardiac, de aceea unii pacienti au senzatia inima a sarit o bataie.
Cauze:
 • Infarctul miocardic (moartea muschiului inimii prin blocarea brusca a arterei coronare)
 • Hipertensiunea arteriala
 • Cardiomiopatia (afectarea muschiului inimii) inclusiv:
  • cardiomiopatia ischemica,
  • dilatativa,
  • hipertrofica,
  • insuficienta cardiaca congestiva
 • Boli valvulare cardiace cum ar fi
  • prolapsul de valva mitrala
  • Hipokalemia (cantitate scazuta de potasiu in sange) ,
  • hipomagnezemia (nivel scazut de magneziu in sange ),
  • hipercalcemia (cantitate crescuta de calciu in sangiu).
   Hipokalemia si hipomagnezemia pot aparea la pacientii care iau medicamente diuretice.
  
   Hipoxia (cantitate scazuta de oxigen in sange) si hipercapnia (cresterea dioxidului de carbon in sange).
 
Hipoxia poate apare in boli pulmonare, cum ar fi:
 • emfizemul pulmonar
 • sau boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC).
 • Medicamente, cum ar fi digoxin, aminofilina, antidepresive triciclice, amitriptilina, pseudoefedrina, fluoxetine si efedrina
 • Excesul de alcool, tutun si cafea
 • Droguri stimulente cum ar fi cocaine, ecstasy si amfetaminele
 • Miocardita (inflamatia muschiului inimii)
 • Contuzii cardiace (lovirea inimii)
Extrasistolele ventriculare pot sa apara la persoane sanatoase fara boli cardiace.
Simptome:
- Pacientii cu extrasistole ventriculare rare adesea nu prezinta simptome si sunt descoperite intamplator la un examen clinic sau electrocardiograma de rutina.
- Pacientii cu extrasistole ventriculare, uneori, acuza palpitatii.
- Persoana simte modificari ale ritmului cardiac. Extrasistolele apar de obicei dupa o bataie cardiaca normala si sunt urmate de o pauza pana cand ritmul cardiac normal este reluat. Prin urmare, persoana simte ca a ”sarit o bataie”.
- Palpitatiile pot fi crea senzatia de disconfort si anxietate (teama) la unele persoane.
- Pacientii cu extrasistole ventriculare frecvente pot acuza slabiciune, oboseala, confuzie, dureri in piept, ameteala sau sincopa (lesin). Acest lucru se intampla deoarece extrasistolele ventriculare frecvente pot diminua capacitatea inimii de a pompa sangele spre alte organe (diminuarea debitului cardiac), ducand la scaderea tensiunii arteriale.
- Pacientii cu mai mult de trei extrasistole ventriculare consecutive au tahicardie ventriculara.
 
Tahicardia ventriculara determina scaderea debitului cardiac, scaderea tensiunii arteriale si sincopa (lesin).
Complicatii:
- Extrasistolele ventriculare la persoanele sanatoase (fara hipertensiune arteriala si boli cardiace) nu prezinta risc pentru sanatate.
- Extrasistolele ventriculare la pacientii cu boli cardiace (infarct miocardic, insuficienta cardiaca, boli valvulare) sunt asociate cu risc crescut de a dezvolta tahicardie ventriculara.
- Tahicardia ventriculara pune in pericol viata pentru ca se poate transforma in fibrilatie ventriculara. Inima cu fibrilatie ventriculara nu poate pompa sangele eficient spre creier si restul corpului. Netratata fibrilatia ventriculara poate fi fatala in cateva minute.
 
Diagnostic
 
Electrocardiograma (ECG)

Electrocardiograma este o inregistrare a actrivitatii electrice a inimii. Electrocardiograma este un traseu al impulsurilor electrice ale inimii inregistrat cu mici electrozi ce se fixeaza pe piept si se conecteaza la un electrocardiograf.
 
Extrasistolele ventriculare sunt usor de recunoscut pe traseul EKG, cu conditia ca extrasistola sa apara in timpul inregistrarii: complexe QRS largi (>0,13), cu neregularitati, ingrosari ST-T este opus lui QRS lipseste o unde T premergatoare intervalul R-R' este fix ori de cate ori se repeta o extrasistola ventriculara de aceeasi morfologie
 
Electrocardiograma poate, de asemenea, sa prezinte modificari specifice in caz de infarct miocardic, hipokalemie, intoxicatie cu digoxin, hipertrofie cardiaca ( ingrosarea miocardului din cauza hipertensiunii arteriale necontrolata pe termen lung).
 
Monitorizarea Holter

Electrocardiograma standard poate sa nu detecteze extrasistolele ventriculare, deoarece nu au aparut in momentul efectuarii electrocardiogramei.
 
Monitorizarea Holter este o inregistrare continua a traseului ECG timp de 24-48 de ore.
 
Monitorizarea Holter poate fi folosita pentru diagnosticul extrasistolelor ventriculare, precum si alte aritmii, cum ar fi fibrilatia atriala, flutter-ul atrial si tahicardia ventriculara.
 
 
Ecocardiografia

Ecocardiografia foloseste ultrasunetele pentru a obtine imagini ale atriilor,ventriculelor,valvelor si pericard ( foita care se gaseste in jurul inimii).
 
Ecocardiografia este utila in masurarea dimensiunilor camerelor inimii, a fortei contractiilor miocardului, grosimii peretilor inimii si modulului de functionare a valvelor. Ecocardiografia este utila in diagnosticarea prolapsului de valva mitrala, hipertrofiei cardiaca, infarctului miocardic, cardiomiopatiei.
Ecocardiografia poate fi utilizata pentru a calcula fractia de ejectie a ventriculului stang (cantitatea de sange pompata de ventricul in timpul unei contractii). Pacientii cu fractia de ejectie a ventriculului stang scazuta au risc mai mari de a dezvolta tahicardie si fibrilatie ventriculara.
 
Testul de efort

Unele aritmii pot fi declansate de efort, motiv pentru care se cere pacientului sa mearga pe un covor rulant sau o bicicleta ergonomica in timp ce este conectat la un aparat ECG.
In timpul testului de efort electrocardiograma, frecventa cardiaca si tensiunea arteriala sunt supravegheate continuu.
 
 
Ecocardiografia de stress

 
In timpul ecocardiografiei de stress, ultrasunetele sunt utilizate pentru obtinerea de imagini ale inimii in timpul repausului si efortului fizic maximal. In cazul in care inima primeste o cantitate normala de sange, toate segmentele ventriculului stang isi cresc contractia musculara in timpul efortului fizic maximal. Dimpotriva in cazul in care un segment al ventriculului stang nu primeste cantitatea optima de sange( in caz de cardiopatie ischemica), in timpul efortului acel segment realizeaza o contractie mai redusa in raport cu restul inimii.
 
Ecocardiografia de stress este foarte utila in interpretarea unui test de efort.
 
Studiile electrofiziologice

Studiile electrofiziologice sunt explorari mai complexe. Sonde de dimensiuni foarte mici prevazute cu electrozi se introduc printr-o vena (de la antebrat sau picior) si impinse pana la nivelul inimii. Aceste sonde contin electrozi ce pot detecta tesutul muscular cardiac care redirectioneaza sau blocheaza semnalul electric de la nivelul nodulului sinusal.
 
Studiile electrofiziologice sunt indicate pentru pacientii care au o boala cardiaca structurala, pentru care riscul de deces cardiac este crescut si cei care au o inima normala cu extrasistole simptomatice, la care terapia farmacologica sau ablatia pe cateter este indicata.
 
Analizele de sange

Sunt utile in diagnosticarea cauzei aparitiei extrasistolelor ventriculare:
 • Nivelul de potasiu, magneziu si calciu din sange
 • Cantitatea de medicamente (digoxin, aminofilin) si droguri din sange
 • Enzimele miocardiace (creatininfosfokinaza, troponine) pot fi efectuate pentru stabilirea diagnosticului de infarct miocardic acut.
La pacientii fara boli cardiace si cu simptome rare tratamentul in general nu este necesar. In cazul acestora se recomanda inlaturarea factorilor precipitanti (cafea, tutun, ceai, ciocolata, cacao, cola, alcool).
 
Daca pacientii se plang de palpitatii, asocierea unui medicament anxiolitic in doze mici (exemplu Xanax 0,25mg) si un betablocant (propanolol) este suficienta.
 
Daca extrasistolele sunt frecvente, trebuie excluse tulburarile electrolitice (hipo sau hiperpotasemia si hipomagneziemia), hipertiroidismul.
Pacientii cu extrasistole asociate cu boli cardiace vor fi tratati pentru aceste afectiuni. De exemplu, pacientilor cu infarct miocardic si insuficienta cardiaca li se prescriu beta blocante (propanolol, metoprolol), in timp ce pacientii cu hipertensiune arteriala vor primi medicamente antihipertensive (blocante de canal de calciu, diuretice, inhibitori de enzima de conversie a angiotensinei) pentru a preveni hipertrofia ventriculului stang.
In cazul in care cauza extrasistolelor ventriculare nu poate fi identificata si simptomele sunt prezente, se recomanda tratament cu beta-blocante.
Beta-blocantele reduc necesarul de oxigen prin incetinirea ritmului cardiac si scaderea tensiunii arteriale. Betablocantele nu pot fi utilizate la persoanele care sufera de astm bronsic, bradicardie importanta, bloc atrio-ventricular, hipotensiune arteriala.
Amiodarona, un medicament antiaritmic, pot fi utilizat la persoanele simptomatice cu extrasistole ventriculare care nu pot tolera beta-blocantele.
Ablatia prin radiofrecventa consta in eliminarea tesutului cardiac anormal cu ajutorul undelor de radiofrecventa.
Sondele utilizate pentru studiul electrofiziologic pot emite unde de radiofrecventa cu distrugerea tesutului cardiac care transmite neadecvat semnalul electric (crearea de mici cicatrici la nivelul tesutului cardiac pentru a bloca undele electrice responsabile de aparitia aritmiei). Aceasta actiune restabileste ritmul cardiac normal.
Categorie: cardiologice/cardiovasculare | Adăugat de: annuka | Tag-uri: fibrilatie, atriala, extrasistole, ventriculara, ecg, flutter, hipercapnia, nursing, CARDIOLOGIE, ekg
Vizualizări: 1976 | Descărcări: 0
Total comentarii : 0
avatar